Metinde Konu ve Ana Fikir Örneği

26.07.2023
479
Okuma Süresi: 8 dakika
A+
A-
Metinde Konu ve Ana Fikir Örneği

Ortaokullar için önemli konulardan birisi olan Metinde Konu ve Ana Fikir Örneği örnekleri hazırladık sizler için. Ödevlerinizi yaparken faydalı olacağını umuyoruz.

Paragrafta Konu Örnekleri

Okuma akışkanlığı öyle hemen kazanılacak bir davranış değildir. Okuma alışkanlığı kazanmak için çocukluktan itibaren kitabı hayatın merkezine koymak gerekir. Kitabı yaşamın bir parçası haline getiren aile de çocuklar kolayca okuma akışkanlığını kazanırlar. Bu yüzdendir ki çocuğa okuma akışkanlığı kazandırmak istiyorsanız erken davranmalı çocukluk hatta bebeklikten itibaren ona hissettirmelisiniz.

Metnin Konusu:  Okuma alışkanlığı nasıl kazanılır.

Metnin Ana Fikri: Okuma akışkanlığı için erken davranılması gerekmektedir.

Rengarenk şeyleri çok severim. Resim çizdiğim zaman resimlerimi rengarenk boyarım. Fakat rengarenk derken elime geçen her boyayı rastgele kullanmam. Renklerin uyumu benim için çok önemlidir. Resimlerimi boyarken renklerin ahengine dikkat ederim. Mesela hiçbir zaman kırmızının yanına yeşil rengi koymam. Kırmızının yanına siyah güzel yakışır. Ya da mor rengi kullandıysam sarı ya da turuncu rengi morun yanına komşu ederim. Renklerin uyumu olmadığı anda o resim benim için görüntü kirliliği olur. Bu nedenle emeğimin görüntü kirliliği olmaması için çok düşünür, zihnimde renkleri olgunlaştırır ve öyle boyarım.

Metnin Konusu:  Resimlerinde renklerin uyumu.

Metnin Ana Fikri:Renklerin uyumlu olmadığı resim görüntü kirliliğidir.

Oyun oynamak sıradan bir aktivite değildir. Oyun oynayan çocuğun zihin dünyası gelişir. Kendine güveni artar. Sorunlar karşısında çözüm odaklı olur. Oyun oynayan bir çocuğun hayal dünyası farklılaşır. Ayrıca oyun oynayan çocuk zamanını daha verimli geçirmiş olacağından televizyon başından ayrılmayan çocuğa göre çevreye daha duyarlı olur. Bu sebepledir ki bir çocuğu asla oyun oynamaktan mahrum etmemeliyiz.

Metnin Konusu: Oyunun çocuklar üzerindeki etkisi.

Metnin Ana Fikri: Çocukların oyundan mahrum edilmemesi gerektiği.

Paragrafta Konu Örnek

Zamanın kıymetini bilmek gerekir. Çünkü zaman çok önemlidir. Hiç geçmiyor zannedersiniz lakin bir bakarsınız ki geçmiş. Bir çok şeyi geri eski haline getirebilirsiniz. Ama zamanı geriye döndürmek mümkün değildir. Yaşanılan anı güzel ve verimli yaşamak önemlidir. Böylece zaman bizler için daha kıymetli olur. Hoyratça harcanan zaman gerimiz de bir sürü sorun, sıkıntı, umutsuzluk dağları oluşturur.

Metnin Konusu:  Zamanın kıymeti.

Metnin Ana Fikri: Zamanı doğru kullanmalıyız.

Araba kullanmak için öncelikle ehliyet gerekir. Ehliyeti alıp temel şeyleri öğrendikten sonra araba kullanmaya başlayabilirsiniz. Sonrasında arabaya oturduğunuzda ayak ucunuzda üç pedal karşılar. Birisi gaz, birisi fren birisinde debriyajdır. Debriyaja basıp yanda bulunan vites kolunu boşa alıp anahtarı döndürerek arabayı çalıştırırız. Sonrasında tekrar debriyaja basarak vitesi bire alır, yavaşça ayağımızı debriyajdan kaldırarak gaza basarız. Araba böylece gitmeye başlar. Sonrasında dikkatli olmalıyız. Trafik işaretlerine uymalıyız.

Metnin Konusu:  Araba nasıl kullanılır.

Metnin Ana Fikri: Araba kullanırken dikkatli olmalıyız.

Paragrafta Konu ve Ana Fikir Örnekleri

Sevgi insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen önemli bir değerdir. Sevgi bütünleyici bir özelliğe sahiptir. Sevginin olduğu yerde kavga ve küslük olmaz. Sevgiyi daima hayatımızın merkezine koymalıyız.

Metnin Konusu:  Sevginin önemi

Metnin Ana Fikri: Her zaman sevgiyi içimizde barındırmalıyız.

İyi bir yazar olmanın yolu iyi bir okuyucu olmadan geçer. Okuyan kişi bilgi dağarcığını geliştireceği için yazılarında da bunun faydasını görür. Ayrıca iyi bir yazar olmak istiyorsanız aynı zaman da iyi bir gözlemci olmalısınız. Gözlemleriniz sayesinde yazılarınızı zenginleştirir. Bu yüzden iyi bir yazar olmak istiyorsanız çok çalışmalısınız.

Metnin Konusu:  İyi yazar nasıl olur.

Metnin Ana Fikri: Yazar olmak istiyorsak çok çalışmalıyız.

Masallarda gerçek dünyayı bulamazsınız. Masalların dünyası, hayal dünyasının araladığı bir kapıdır. Masalın dünyasında sizler derin bir hayal alemine dalarsınız. Bu alem yeri gelir sizi aldır götürür, yeri gelir başka başka alemlerde gezdirir.

Metnin Konusu:  Masalların dünyası.

Metnin Ana Fikri: Masalların dünyası sizleri başka alemlere götürür.

Çoğu insan mutluluğu uzaklarda. Ailesini bırakır başka insanların yanına gider, köyünü bırakır başka şehirlere gider, çocuğu ile güzel vakit geçirmez mutlu ailelere imrenir. Halbuki mutluluk hiç de uzakta aranacak bir şey değil. Mutluluk en yakınımızdadır. Simyacı romanını okuyanlar ne demek istediğimi gayet iyi anlamıştır diye düşünüyorum. Benden size tavsiye mutluluğu sahip olduklarınızda yakınınızda arayın.

Metinde Konu ve Ana Fikir Örneği

Metnin Konusu:  Mutluluğu aramak

Metnin Ana Fikri: Mutluluğu uzakta değil yakınımızda aramalıyız.

Karınca hiç de bencil değildi. Siz inanmayın o masala. İşin Aslı şöyle: Ağustos böceği karıncadan bir parça ekmek ister, karınca onun hatasını yüzüne vurmaz, çünkü karınca erdemlidir. Onu aç bırakmayacak kadar yiyecek verir. Ağustos böceği ise karıncanın bu yardımseverliği karşısında öz eleştiri yapar. Bir ders olmuştur bu onun için. O günden sonra ağustos böceğinin Yardımsever olmak istemesi de bu yüzdendir. Eminim sizlerde yardımsever bir kişi olmak için çaba sarfedeceksiniz.

Metnin Konusu:  Karıncanın yardımseverliği

Metnin Ana Fikri: Yardımsever bir kişi olmak için çalışmalıyız.

Site içerisinde her şeyin örneği olmasa da bir çok şeyin örneği yer almaktadır. Diğer yazılarımızdan da rahatlıkla faydalanabilirsiniz. Düşünceleriniz ya da eklemek istediklerinizi yorumlar kısmında bizlere iletebilirsiniz.

www.degerler.net www.egitimdedegerler.com galiphatip@gmail.com
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.