Erdemlerimiz Nelerdir

12.09.2021
112
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Erdemlerimiz Nelerdir

 Erdemlerimiz Nelerdir

Erdemlerimiz Nelerdir

Toplumların bazı ahlaki yapıları vardır.  Bu ahlaki yapılar tüm insanlar İçin geçerli olan (evrensel) değerlerdir. Bu değerler erdemi oluşturur. Bu değerlere sahip olan kişilere ise Erdemli insan denir. Toplum olarak Erdemli insanları sever, ona saygı gösterir, onların bu Erdemli yanlarını kendimize örnek alırız. Toplum içerisinde erdemli olmayan kişiler ise pek rağbet görmez, bu tür kişiler ile samimiyet de az olur. Peki bizi insan yapan, yaratılanların en şereflisi yapan erdemlerimiz nelerdir, bunlara Kısaca bakalım.

 

  • Sevmek. (İnsanları sevmek, doğayı sevmek, hayvanları sevmek, eşyayı sevmek, yaratıcıyı sevmek…Sevmek insanın en önemli değerlerinden birisidir. Çünkü seven bir gönülden kimseye zarar gelmez. Ayrıca içerisinde sevgi olan hiç bir şey kötü değildir.)
  • Merhamet. (İnsanın kendisinden daha zayıf, güçsüz kişilere, hayvanlara karşı göstermiş olduğu, içinde empati duygusunu barındırdığı bir değerdir  Merhametli insan tüm canlıları korur ve kollar.)
  • Paylaşmak. (Birlikte yaşamaya muhtaç olan insanın hayatını kolaylaştıran bir değerdir. Elinde olanı bir başkası İle paylaşmak hem kişiyi mutlu edeceği gibi hem de karşısındakini mutlu etmektedir. Paylaşmak değeri insanlar arasındaki bağları daha da kuvvetlendirir, paylaşmak salt elindeki başkası İle bölüşmek değildir. Bazen bir tebessüm bile paylaşmaktır. Dert dinlemek derdi paylaşmaktır. Mutlulukla gülmek mutluluğu paylaşmaktır.)
  • Hoşgörü. (İnsanların eksiklerini, kusurlarını aramadan, görmeden onlara karşı art niyet beslemeden yaklaşmaktır. Mevlana’nın da dediği gibi hataları örtmede gece gibi olmaktır. Hoşgörünün olduğu yerde güzel duygular filizlenir. Dedikodu gibi kötü, kalbi karartan duygular yok olur.)
  • Dürüstlük. ( Her konuda ve her durumda doğru olanı konuşmaktır. Dürüst insan yalan söze başvurmaz. Toplum dürüst insanların yalandan uzak durduklarını bildiği için onların sözlerine itimat ederler. Dürüst insanlarının sayısının artması toplumun huzur ve refahını artırır.)
  • Vatan Sevgisi. (Vatanı sevmek en temel ihtiyaçların bile önüne geçer. Öyle ki vatan uğruna verilen şehitler, batan sevgisinin kişinin canından da öte olduğunun en bariz göstergesidir. Vatanını seven insan toplum içerisinde de önemli bir yere sahiptir. Vatanı olmayanın, vatanı elden giden kişilerin de zaten bir çok değeri yaşanması zordur
  • Sadakat.
  • İffet

 

Paylaşmakla İlgili Hikaye Örneği

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.