Somutlaştırma Örneği (Açıklamalı Örnekler)

12.12.2020
1.703
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Somutlaştırma Örneği (Açıklamalı Örnekler)

Bu yazımızda somutlaştırma Örneği konusuna değineceğiz. Öncelikle somutlaştırma nedir buna bakalım

Somutlaştırma Nedir: Soyut bir anlam ifade eden bir kelimenin, somut bir kavram veya durumu ifade etmek için kullanılmasına “somutlaştırma” denilmektedir.

Somutlaştırma Örnekleri:

  • Zaman su gibi akıp gitmekte. ( burada zaman kavramı soyut bir kavramdır. Fakat zamanın suya benzetip akıp gitmesi somut bir kavramdır. Gördüğünüz gibi soyut bir kavramı daha iyi anlamak için somut anlama çevirdik.)
  • Huzur baharda yağan yağmur gibidir. (Bu cümlede huzur kavramı soyut bir kavramdır. Soyut bir kavram olan huzuru baharda yağan yağmura benzetmesi ona somutluk vermiştir. Dolayısıyla bu cümle soyuttan somuta döndüğü için somutlaştırma olmuştur.)
  • Umutlarım akıntıya kapilan bir gemi gibidir. (Burada umut kavramı soyut bir kavramdır. Soyut olan umut kavramını somut olan bir gemiye benzetmiş. Bu nedenle bu cümlede somutlama yapılmıştır.)
  • Sevgisi kadife gibi yumuşacıktı. (Sevgi kavramı beş duyu organımızla algılayamadığımız için soyut bir kavramdır. Kadife ve yumuşak olmak ise somut bir kavramdır. Burada benzetme yoluyla soyut bir kavram somutlaştırılmıştır.)
  • Valizinin içine koyduğum birkaç parça hüzünle buradan ayrıldı. (Bu cümlede hüzün kelimesi beş duyu organımızla algılayamadığımız için soyut bir kavramdır. Valizin içine koyduğum hüzün diyerek hüzünü somut bir varlıkmış gibi göstermeye çalışmış. Bu duruma somutlaştırma denir.)
  • İyiler her zaman kazanır. (Bu cümlede iyi kavramı soyut bir kavramdır lakin iyiler derken iyi insanlar kast edilmiştir yani soyut olan kelime somutlaştırılmıştır.)
  • Kazanmanın anahtarı çabadan geçer. (Burada kazanma kavramı soyut bir kavramdır. Soyut olan kazanmak anahtar kelimesi ile ilişkilendirilerek somutlaştırılmıştır.)
  • Keskin bir zekaya sahipti. (Zeka kelimesi beş duyu organımız ile algılayamadığımız için soyut anlamlı bir kelimedir. Keskin ifadesi ise somut bir kavramdır. Soyut bir ifade somut bir ifade ile birleştirilerek somutlaştırma yapmıştır.)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.