Ek Fiil Örnekleri

31.12.2021
111
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Ek Fiil Örnekleri

Ek Fiil Örnekleri

Ek Fiil Örnekleri

Ek Fiil cümlede iki göre de kullanılır:

  1. İsimleri ve isim soylu sözcükleri yüklem yapma,
  2. Basit zamanlı (tek zaman eki alan) fiillere eklenerek onları birleşik zaman yapar.
Ek fiilin üç hali vardır:
  1. Dı, di – hikayesi olur.
  2. Mış, miş – Rivayeti olur.
  3. Se, sa – şartı olur.

İsime  Gelen Ek Fiil Örneği:

İsime gelen ek fiil eklerini bulmak kolaydır. Eğer ki bir kelime “değil” ile olumsuzlaşıyorsa isim ek fiil almış demektir.
  • Bahçenin Demir kapısı açıktı. (Açık değildi.) (“değil” ile olumsuzlaştığı için burada isim ek fiil alarak cümlenin yüklemi olmuştur.)
  • Bu onun en sevdiği gömleğiydi. (Gömleği değildir.) (ek fiil eki alan sözcük “değil” ile olumsuzlaştığı için burada isim ek fiil alarak cümlenin yüklemi olmuştur.)
  • Buraların sahibi oydu. (O değildi) (Burada isim soylu sözcük olan zamir “değil” ile olumsuzlaştığı için burada isim ek fiil alarak cümlenin yüklemi olmuştur.)

Fiile  Gelen Ek Fiil Örneği:

  • Sabah erkenden işe gidiyordu. (Bu cümlede şimdiki Zaman eki kullanılmıştır. Zaman ekinden sonra ise ek fiil eki kullanılmıştır. Yani git kelimesinin şimdiki zamanının hikayesi olmuş.)
  • Ödevlerini zamanında yapacakmış. (Bu cümlede gelecek zaman eki almıştır. Zaman eki den sonra gelen mış eki ise ek fiil ekidir. Yani yap fiili gelecek zamanın rivayeti olmuştur.)
  • Soruları sadece o biliyorsa. (Burada bil fiili şimdiki Zaman eki almıştır. Zaman ekinden sonra se, sa eki geldiği için ek fiil eki olur ve birleşik zamanlı yapar. Yani bil fiilinin şimdiki zamanının şartı olur.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.