Kip Kayması İle İlgili Örnekler

19.10.2021
124
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Kip Kayması İle İlgili Örnekler

Kip Kayması İle İlgili Örnekler

Kip Kayması İle İlgili Örnekler

Dilimizde kipler haber Kipleri ve Dilek istek Kipleri olmak üzere ikiye ayrılır. Haber Kipleri içerinde zaman anlamı taşır. Şimdiki Zaman, gelecek zaman, duyulan geçmiş zaman, görülen geçmiş zaman ve geniş zaman olmak Üzere beş tanedir. Eylem şu an gerçekleşiyorsa şimdi zaman kipi kullanılır. Ya da eylemcilerimi bir zamanda gerçekleşecek de gelecek zaman kipi kullanılır. Fakat bazen öyle cümle yapıları oluşturulur ki eylem şimdiki Zaman olduğu halde geçmiş bir zamandan bahsedilir. İşte buna fiilde kip kayması başka bir ifadeylede fiilde zaman kayması denir. Şimdi isterseniz örneklere bir göz atalım.

Zaman Kayması İle İlgili Örnek Cümleler

  • Uğraşır, didinir, elinden geleni yapar. (Bu cümlede yapılıp bitmiş bir işten bahsediyoruz. Geçmiş zaman kipi kullanılması gerekirken geniş zaman kipi kullanılmıştır. Bu yüzden burada zaman kayması vardır.)
  • Temel bir gün denize gider. ( Geçmişte olan ve başkasından duyduğumuz bir olaydan bahsederken duyulan geçmiş zaman kipi olan -mış, -miş kullanırız. Fakat bu cümlede geniş zaman kipi kullanıldığı İçin zaman kayması vardır.)
  • Ben onun niye burada olduğunu bilirim. (Cümle şu an ki bir eylemi anlattığı İçin şimdiki Zaman kipi kullanılması gerekir. Fakat cümlede geniş zaman kipi kullanılmıştır. Zaman kayması vardır.)
  • Öğretmenimiz eminim, duyunca çok sevinir. (Gelecekte olacak bir işten bahsederken gelecek zaman kipi kullanırız. Bu cümlede ise geniş zaman kipi kullanılarak kip kayması yapılmıştır.)
  • Haftaya Sivas’a gidiyorum. (Haftaya olacak bir iş gelecek zamanla ifade edilir. Lakin bu cümlede şimdiki Zaman kipi kullanılmıştır. Kip kayması vardır.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.