Enerji Tasarrufu İle İlgili Hikaye Örneği

06.10.2021
1.080
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-
Enerji Tasarrufu İle İlgili Hikaye Örneği

Enerji Tasarrufu İle İlgili Hikaye Örneği

Enerji Tasarrufu İle İlgili Hikaye Örneği

Bu yazımızda enerji tasarrufunun önemi ile alakalı bir hikaye paylaşacağız.

KÜÇÜK ANILAR, BÜYÜK DERSLER

Üniversiteyi yeni bitirmiştim, atanmayı bekliyordum. Mesleğim incilerin istiridyelerin içinden çıkmasına yardımcı olan meslek, öğretmenlikti. Her meslekte öğreneceğin şeyler olur ve deneyimler yaşarsın. Öğretmenlikte bu daha farklıdır.

Yorgun halimle eve gelmiştim. Kız kardeşim Duru yine elindeki elektrik-su faturalarıyla karşılamıştı beni.

“Her ay olduğu gibi faturadaki rakamlar uçuyor! Bu hep böyle devam mı edecek?”

“Sadece bizimki değil, herkesinki böyle geliyordur. Sen takma kafana.” diyerek banyoya geçmiştim. Ellerimi yıkamaya başlamıştım.

Ellerimi yıkarken Duru tekrar söylenmeye başlanmıştı:

“Sormamda sakınca yoksa ellerinizi yıkarken kaç litre su kullanıyorsunuz? 4-5 ? Ne dersiniz?”

“Off… Bir şey olmaz.” diyerek banyodan çıkmıştım. “Işığı kapatmadın!”

“Pijamamı giyip tekrar geleceğim. Dişlerimi fırçalayıp yatacağım. Tekrar geleceğim yerin ışığını kapatmaya gerek yok.”

Sabah güneşin ilk ışıklarıyla uyanmıştım. Tarihe baktığımda bir şey fark etmiştim. Tabii ya! Bugün, atanacağım yerin belli olduğu günün tarihiydi. Hemen atanacağım yeri öğrendim ama öğrendiğime pek de mutlu olmamıştım. Çalışacağım yer küçük bir köydeki okuldu. Mutlu olmamamın nedeni çalışacağım yerin bir köy okulu olması değildi. Çalışacağım yerin, kaldığım yere çok uzak olmasıydı. Çalışmak için o küçük köyde kalmak zorundaydım. Daha da kötüsü Duru’dan ayrılmam gerekecekti. Bu düşünce kalbimi parçalamıştı. Her şeye rağmen bana moral veren şey, orada yalnız olmayacağımı bilmem idi. Çünkü her gün öğrencilerim ile birlikte olacaktım.

O gün gelmişti. Artık çalışacağım yere -Güneş Köyü- gitme zamanım gelmişti. Eşyalarımı toplamış, Duru ile vedalaşmış ve yola çıkmıştım. Yaklaşık 4 saat süren yoldan sonra Güneş Köyü’ne ulaşmıştım. Ġlk adımlarımdaki yabancılığı köyün temiz ve şefkat dolu havası alıp götürmüştü. Ġçimde kelebekler uçuşuyordu. Köy halkı ile olan kısa tanışmamdan sonra köyün lojmanına gitmiştim. Eşyalarımı yerleştirip erkenden yatmıştım. Ertesi gün erkenden kalkıp okula gitmiştim. Ders saati gelip derse girdiğimde birbirinden sevimli öğrenciler beni karşılamıştı. Bu beni hem çok mutlu etmiş hem de heyecanımı arttırmıştı. Ġlk dersi tanışarak geçirmiştik. Diğer derslerde de kısa sohbetlerden sonra ders işlemeye başlamıştık.

Her günüm öğrencilerim ile çok güzel geçiyordu. Fakat bir sorun vardı. Köyde her gün elektrikler ve sular kesiliyordu. Bu kesintiler günlük yaşamımızda birçok soruna yol açıyordu. Banyo yaparken veya dişlerimi fırçalarken suların kesilmesi, akşam bir işle meşgul iken elektriklerin gitmesi sorun oluyordu. Ben hayatımın sonuna kadar burada kalmayacaktım. Yani bu sorunlar belli bir süre sonra benim için olmayacaktı Peki burada temelli yaşayan insanlar… Bu sorun durmadan zihnimin içinde dolaşıyordu. Ertesi gün ilk ders saatimi öğrencilerim ile sohbet etmek için ayırdım.

“Bugün ilk ders biraz sohbet edeceğiz. Ama bu sefer ilk soruyu ben size soracağım. Çocuklar, sizce bu köyde elektrik ve suyun sürekli kesilmesi köy halkını nasıl etkiliyor?”

Parmak kaldıran öğrenciler arasından birini kaldırmıştım.

“Öğretmenim, aslında köy halkı buna çoktan alışmış ve bu durum köy halkını artık eskisi kadar etkilemiyor. Elektrik ve suyun sürekli kesileceğini bildiğimizden hazırlıklıyızdır. Her evde birkaç su bidonu, mum ya da gaz lambası bulunur. Zaten enerji kaynaklarının bir gün tükenebileceğinin bilincindeyiz. Köyümüzün adının “Güneş Köyü” olmasının sebebi de tükenmeyen tek enerji kaynağımızın güneş olmasıdır.”

O gün bir öğrencim bana unuttuğum bir şeyi hatırlatmıştı: Elimizdeki kaynaklar sınırsız değildir. Elbet bir gün tükenecektir ama o günün yarın olmaması için bugün tasarruf etmeliyiz.

Üç yıl sonra tayinim çıktı ve köyden ayrıldım. Artık tanıştığım bütün öğrenciler ile ilk konumuz enerji ve tasarruf oluyor. Çünkü enerji ve tasarrufun önemini ben geç yaşta fark ettim. Belki şimdiki nesil bunu erken yaşta fark ederse geleceğe yön verebilir

Göksu Yıldırım

Enerji tasarrufu İle alakalı bu hikayeyi umarım beğenmişsinizdir.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Adsız dedi ki:

    Çok teşekkürler.